Ngeteh Port.... Demi tugasan
Bila Cik Linn (UPSI) dah minta bina satu entri berkaitan dengan tempat makan yang paling best di tempat sendiri... pantas minda terbayang Nur...
Lembut lagi ayu wajah si manis Nur cukup mengagumkan i..
langkah demi langkah perkembangan bisnes Nur i ikut daripada jauh..
Kali ni... rasa i patut touch dia lebih dekat..
(cewahhh... emo lakk)
(cewahhh... emo lakk)
Ok... kita ke destinasinya..
yg I kata tempat makan best kat tempat I ni..
tarraaaaa...
perkenalkan....
Ngeteh Port...
![]() |
Simple but nice... sesuai dgn function kann... |
![]() |
Nur..I just ambil yea.... |
ownernya... tu laa...
cukup sinonim dengan panggilan Nur Adam
Ceritanya mula begini...
Memandangkan Segamat terkenal dengan raja buah Durian Segamat yg mabless...
makanya...
Nur memikirkan untuk mempelbagaikan produk durian supaya ia sentiasa ada walaupun luar musim..
Nur mula menghasilkan Durian Crepes di bawah jenama
Nur Adam Durian Crepes..
Nur Adam Durian Crepes..
Mulanya di rumah saja operasi projek mega ni....
ipada satu perisa... ke lain-lain inti sebagai alternatif kepada pelanggan setia Nur..
ipada satu perisa... ke lain-lain inti sebagai alternatif kepada pelanggan setia Nur..
lalu....
apabila permintaan melebihi penawaran
(owhh.. bahasa ekonomi ni..biar betul),
(owhh.. bahasa ekonomi ni..biar betul),
Nur mula mengembangkan sayap perniagaannya dengan menyewa premis perniagaan sebagai tempat operasi.. manakala... produk dessert yang dihasilkan dipasarkan di One Segamat dan dihantar kepada lain-lain vendor sekitar Segamat hingga ke Muadzam Shah Pahang.
![]() |
Iklan facebook Nur Adam |
oleh yang demikian...
alang-alang keluar dari rumah, Nur meluaskan empayar dengan membuka satu tempat makan berkonsepkan santai dan libur...
sesuai dengan produk yang ditawarkan serta lokasi perniagaanya..
sesuai dengan produk yang ditawarkan serta lokasi perniagaanya..
Hasilnya tu lahh...
wujud Ngeteh Port di kawasan sedang membangun iaitu Taman Yayasan Segamat..
wujud Ngeteh Port di kawasan sedang membangun iaitu Taman Yayasan Segamat..
ok cukup tu...
Balik pada produk yang ditawarkan...
Sah-sah la Nur menyediakan hidangan pencuci mulut istimewa Durian Crepes dan lain-lain crepes.
Bila ditanya apa lagi special Nur...
dalam senyum ...
Nur petah bercerita tentang citarasa masyarakat masa kini yang gemarkan hidangan tradisional seperti bubur, lempeng kelapa, jemput-jemput dan lain-lain hidangan sepinggan lengkap yang mudah dinikmati waktu santai.
Waktu operasi 12.30 tengahari hingga 10.30 malam setiap hari kecuali Sabtu
Meh kita tengok promo Ngeteh Port..
Antara menu yang ditawarkan oleh kedai makan
Ngeteh Port..
Pilihan menu dessert...
Pisang Goreng Cheese...
Idea datang masa pegi melancong katanya....
emmmmm...
korang pegi laa sendiri Ngeteh Port tu...
Pasti teruja...
Ni nak share sikit resipi Durian Crepes yg i sendiri pun google jgk...
Try la ehh....
Bahan-Bahan
Isi Durian (Asingkan bijinya)
50gram tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Pewarna kuning telur
1 Sudu Besar Tepung Ubi Kayu
1 Biji Telur
3 Sudu Kecil Butter (Cairkan)
160 ml Air
40 ml Susu Cair
2 Sudu Besar Gula Halus
cara nya begini....
Langkah 1....
- Dalam bekas, campurkan tepung gandum dengan tepung ubi ( di ayak kedua-duanya terlebih dahulu ) , masukkan sekali gula halus atau gula kastor
- Kemudian.. tuang susu cair
- Kacau sebati dgn menggunakan whisker
- Selepas itu, masukkan pula telur yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu. Telor tu just kacau-kacau gitu je tau, bukan pukul sampai kembang. Lepas masukkan telor tu sila kacau sebati.
- Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi
- Masukkan pula air.. kacau lagi
- Masukkan butter cair.. kacau lagi dan lagi
- Masukkan pewarna
- Adunan yang dah sebati, tapiskan adunan tersebut
Langkah 2 pulak...
- Memula, sediakan kuali tak melekat (non stick pan)
- Panaskan guna api yg kecil..
- Kemudian, ambil sesenduk kecik adunan. Tuang dgn perlahan sehingga adunan berbentuk bulat.
- Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. jangan balikkan masa proses memasak.
- Bila dah masak, lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas...
- Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.
Langkah 3
Buat inti pulak...
Gunakan whipping Cream. Putar hingga putih.
Langkah 4
Melipat durian crepes
- Letak sesudu kecil krim..
- Kemudian letak isi durian di atas krim tersebut
- Lapiskan semula dengan sedikit krim
- Pastu lipat kiri dan kanan kulit dengan cermat
- Pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah, bahagian bawah ke atas..(alahhh...lipat macam lipat surat tuuu)
- Kemudian terbalikkan..
- siap...letas atas paper cups
Ok... mari kita lihat gambar lagi...
Ini pula menu-menu pilihan I dan hubby ketika sesi
jalan-jalan ke Ngeteh Port petang tu...
jalan-jalan ke Ngeteh Port petang tu...
Jus Tembikai untuk encik hubby..
I?.. air suam je.. standard
Nasi Goreng Daging Salai
harus cuba tau.. sebabnya,
hanya di Segamat ada menu ni ye..
Jemput-jemput Geragau bersama sambal ikan bilis
memang hot
Mee Goreng Mamak Putih
( I bagi nama tu.. sb I suka Mee Goreng Mamak..tapi x suka pegi kedai mamak .. sebab tak suka pegi kedai mamak?...emmmmm.....
oleh sebab Nur putih melepak.. makanya,
I bagi nama tu.. kwang3)
Okey, kita tengok2 pulak suasana dalam kedai..
sungguh simple dan santai...
sebab tu laa ramai yg balik kerja singgah..
kena dengan jiwa.. kata sorang mamat tu
snap2 encik hubby yg bz dgn phone sokmo
mencuri perhatian jugak
suka terendak lampu tu..
mesti dari Melaka..
Sebenarnya ada lagi sudut menarik di Ngeteh Port tu..
antaranya gambar Seniman Agung P.Ramlee
di dalam cerita Pendekar Bujang Lapok...
emmmm...
enggan melihat lama2 gambar tu..
ia mengingatkan I kepada seorang teman..
( hapuskan semua kepiluan)
Orite....
Cukup laa tu... panjang dah..
Meh datang Segamat..
I bawakkan korang ke Ngeteh Port ni
Cik Linn... Jom ahh...
Cik Linn... Jom ahh...
No comments:
Post a Comment