Cuti sekolah sudah dua minggu..
Dah mula boring dok umah ni..
kawan2 dok men "jealous" kan diri dgn post location di kg halaman asmara masing2
tak masuk lagi yg berasap2 whatsap gambar makanan kampung..
owhhh ... semuanya menggamit rindu..
ok... kerana rindu...
meh kita buat Laksam..
alang-alang Cik Linn dah bagi tugasan..
sama bermanafaat..
( score A yea Cik Linn.....)
Dinamakan menu kita hari ni...
Laksam Penawar Rindu...
(yakkelihboktang..kata member)
Cuak jugak ni..
bukan selalu buat... tapi selalu makan.
Jom jenguk-jenguk eksperimen I...
Mula-mula kita buat laksamnya dulu...
1. Bahan-bahan laksam
- 3 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 3 cawan air panas
- 2 cawan air biasa (paip je)
- 1/2 sudu teh garam
![]() |
Cara-cara nya...
ii. Masukan air biasa dulu... kacau sikit
iii. Masukkan pula air panas..
iv. kacau sebati sehingga ia menjadi batter cair..
macam gambar bawah ni ye pembaca sekalian...
v. Rehat kan batter sekejap..
sambil2 tu didhkan air di dalam periuk pengukus
vi. Letakkan tudung periuk yang disapu sedikit minyak.
( I guna loyang kecik sb periuk kecik terhad kat dapur I)
tuangkan batter cair dalam 3 senduk kecil
kukus lebih kurang 5 minit..
vii. Keluarkan loyang tersebut, tukar dengan loyang yang lain..
ulang langkah vi sehingga batter cair habis..
viii. Gulung Laksam yg telah masak dengan cermat..
Susun atas pinggan sebelum dipotong
2. Bahan-bahan kuah Laksam
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih
2 keping asam keping
350 ml santan
7 ekor ikan pelaling ( tu je ikan ada kat icebox)
bahan perasa secukupnya
Cara-caranya.....
i. Korang tau laa apa nk buat dgn bawang2 tu kann... x yah citer eh?
ii. Ikan tu rebus lepas siang.. pastu asingkan isi dengan tulangnya.. ambik isi je ye...
iii. Gunakan santan.. blend semua bahan kecuali asam keping..
iv. Masukkan dalam periuk..
v. Masukkan perisa dan asam keping..
vi. Reneh sambil kacau sehingga kuah masak pekat..
3. Menyediakan bahan pengiringnya.. Ulam-ulaman
Part ni memang senaang... tapi renyah wehhh!!!
Check bahan dulu...
Kacang panjang, taugeh, bunga kantan, kobis, daun kesum dan timun.. ( uikkk... mana timun)..
Kuantiti.. agak-agak laa,,, bagi penggemar sayur tegar mcm I ni.. seurat pun cukup...
Cara-cara nya...
i. Basuh semua2 ulam tu.. toskan
ii. Mayang halus semua bahan satu persatu kecuali taugeh...
Igt kat budak2 kelas I.. selalu kena bebel bab hiris ulam ...
ayat wajib I,,
kalau lembu tengok awak punya ulam ni... lembu pun x lalu nk kunyah...
sorry uolls...
iii. Susun cantik-cantik dalam pinggan.
4. Bahan pengiring berikutnya.. Sambal belacan..
Tok ma anak2 I kata.. sambal jantan...
Tp I .. standard laa... suka derhaka dgn resipi dia..
I boh belacan siap2... Almaklum laa.. terlebih2 rajinnya...
Ni la bahan-bahannya..
Cili besar, cili padi, garam dan belacan,,, (aikkk cicir lgi)
Caranya senang je..
Tumbuk je semua2 bahan tu sampai lumat.. masuk mangkuk..
Finally.. siap tugasan masak memasak Laksam Penawar Rindu I nii..
Peh... 2 jam berdiri kott..
tak sabar ni nk makan..
Ni lah sebahagian nye hidangan penawar rindu...
Whatttt????
Cara makan pun nak kena ajar??
Aiiishhhhh....
Potong (gunting senang) laksam ikut banyak mana nk makan ke dalam pinggan
Pastu letak laa ulam-ulaman nya..
I suka letak ulam dulu.. biar mesra kuahnya..
tapi Tok ma ajar letak kuah dulu..
Baekkk
Sekali lagi derhaka..
Last letak sambal belacan sesedap hati...
hmmm... apa tunggu lagi...
gaul semuanya,..
mangan... ngomong jowo nye...
Ye lahhhh....
Silent reader minta I hias cantik2 ...baru selera nk makan...
Ni haa mampu nye...
x sabau dah laa...
Jemput tengok semuanya...
Oooopppsss... sebelum tu...
Cik Linnn...
I masak tau... x caye?
I siap posing tau...sebelum makan...
Bismillahh...
Thanks ye semua...
wahhh.. nasib baik share resepi... nk test la buat... rndu resepi bonda.. ^^
ReplyDeleteKannn.... sape lagi tukang masak bonda...
ReplyDelete